Utviklingsforstyrrelser og funksjonshindringer
Barn og ungdom med medfødte eller ervervede utviklingsforstyrrelser/ funksjonshindringer eller livstruende sykdom.
Sårbare familier med et eller flere barn med særlig alvorlige utviklingsforstyrrelser eller funksjonshindringer. Dette er barn og ungdom som gjerne trenger familie og lokalsamfunnet/kommunen tett på langt inn i - eller gjennom hele - voksenlivet. Dette er barn og ungdom som ikke lett tilpasser seg nye omsorgsbetingelser om foreldre sliter seg ut, så det er avgjørende å hjelpe foreldrene slik at de kan stå i den ofte livslange omsorgsoppgaven de har fått.
Vi har også lang og bred erfaring med å bistå familier som har eller har hatt alvorlig livstruende syke barn.
Noen barn blir syke på et tidspunkt i oppveksten. Andre er født med utfordringer som gjør at de må følges opp tett med kontroller og undersøkelser. Enkelte sykehus- eller legebesøk kan fremstå helt ukompliserte eller kjedelige, andre smertefulle og skumle. Det finnes også barn som ikke er syke selv, men som har syke søsken eller syk forelder. Vi jobber også med disse.
For noen blir alt skummelt. Synet av en hvit frakk. Et grønt hårnett. Lukten av spriten som skal rengjøre stikkstedet. Sprøyten. Bare ordet «sykehus» eller «lege». De barna har erfart så altfor mye. Kanskje måtte de holdes for å få gjennomført undersøkelsen. Kanskje ble de kvalme av behandlingen. Kanskje betydde sykehuset dager eller uker inne på små rom, uten venner eller viktig familie. Kanskje betydde det smerter og lange netter.
Vi vet at det ikke går an å øve på noe nytt når man er i kamp. Da kjemper vi med de musklene som er. Det er på trening vi øver oss. Der vi vokser, lærer nytt og styrkes.
Vi øver når barna kan – og på deres eget språk. Gjennom “Lek om det” bearbeider vi stikkene. Kvalmen. Sykehusene. Det som gjør det vanskeligst å bli med til neste kontroll. Neste stikk i armen. Neste stetoskop mot ryggen. Men også det som gjør at noen av barna trenger ekstra ressurser i barnehagen/på skolen, og ikke klarer å være i livsutfoldelse og vennskap i hverdagen. Dem vil vi hjelpe, så ikke fortsettelsen handler om psykisk uhelse; som skolevegring, tvang osv.
Vi har utviklet et hefte som vi har kalt “Mammaansiktet”, hvor målet er å gi foreldre i aktiv krise en opplevelse av håp og gjenkjennelse.
Vi har holder også foredrag med tema som; hvordan ruste seg til overlevelse, hvordan beholde foreldrestemmen i et profesjonalisert system.
Les om flere målgrupper: