Flyktningfamilier
Vi i En forskjell har spesialisert oss på hardt prøvede flyktningfamilier, med traumer etter krig, tortur og flukt i bagasjen.
Forebygging av behov for omsorgstiltak
Disse familiene skaper ofte store bekymringer hos bosettingskommunen. I verste fall kan de ende med splittelse ved omsorgsovertakelse i tidlig bosettingsfase. Dette er en stor tragedie for familiene som har kjempet for sikkerhet og håp i mange år. Vi har utviklet metodikk som er skreddersydd for foreldre med lite eller ingen skolegang, slik at det er mulig å forebygge det mest tragiske utfallet; splittelse i det nye landet. Vi har mengdeerfaring på å hjelpe familier og bosetterkommunen til effektiv integrering, økonomisk og menneskelig.
Alternativ til kostbare institusjoner
Det viser seg også at barn, og særlig barn i overgangen til ungdom, med denne bakgrunnen, heller ikke lett tilpasser seg offentlig omsorg. De risikerer også å miste sitt språk og kultur, noe som gjør dem særlig sårbare inn i ungdomstiden hvor identitetsutvikling og psykisk helse er nært forbundet. I tillegg mister de muligheten til kommunikasjon med storfamilie som ofte er av stor verdi for mennesker som kommer fra en kollektivistisk måte å leve på. Vi er et reelt alternativ til institusjonsopphold for ungdommer som får en negativ utvikling ved å være på institusjon. Våre tiltak er aldri dyrere for kommunen enn plassering i en statlig rigget institusjon. Vi jobber med ungdommen, familien og systemene rundt ungdommen og tenker livsløpsperspektiv i alt vi foretar oss.
Integreringsutakt
Gjennom mange år har vi jobbet med minoritetsbarn og ungdom som lever i én kultur hjemme, og en annen på skolen og ute i nærmiljøet. Dette er særlig fremtredende når barn og ungdom for en tid blir plassert i norske fosterhjem eller institusjoner.
Vi erfarer at forskjellene mellom hjemme og ute kan bli større, sterkere og vanskeligere å bære når ungdomstiden kommer og grensene skal utfordres mer. Venner får lov til mer, kanskje dra på hyttetur eller ta en sein buss hjem etter kino, samtidig som en selv ikke har de samme rammene – kanskje til og med strengere enn det var tidligere. For noen er det ikke et alternativ å forhandle med foreldrene. Vi jobber med disse ungdommene med mening, sammenheng og en «både-og-identitet» som både norske og med identiteten fra hjemlandet/foreldrenes hjemland. Foreldrene får egne foreldrekurs hvor det alltid er med en erfaringsveiviser med samme språk og kulturbakgrunn.
Les om flere målgrupper: