Vårt arbeid
Teori og praksis side om side
Vi har siden 2013 drevet barnefaglig sakkyndighet og sosialt entreprenørskap i over 30 ulike kommuner. Som ideelt AS vil vi sammen med velferdstjenestene videreutvikle og spre de metoder og modeller vi har utviklet over disse årene i kampen mot lidelse, ensomhet, utenforskap, ungdomskriminalitet og unødvendig bruk av statlige institusjoner.
Vår innstilling for å lykkes
Vi har siden 2013 utført over 200 barnefaglige sakkyndighetsutredninger i familier med annen kulturbakgrunn for barneverntjenester, fylkesnemnder og domstoler over hele Norge.
Over 80 familier, i over 30 ulike kommuner har mottatt omfattende hjelpetiltak fra oss.
Vi oppnår alltid våre beste resultater i et respektfullt og tillitsbasert samarbeid med familiene og velferdstjenestene i kommunen.
Vi bruker alltid sakkyndighetskompetansen vår på system-, relasjons- og individnivå, slik at utfordringer og ressurser kartlegges bredt, og arbeidet blir spisset og helhetlig.
Gjennom å få til treffsikre og varige endringsprosesser er vi tids- og kostnadseffektive - både menneskelig og økonomisk.
Vi har på oss et bredt mangfold av “teoretiske briller” når vi analyserer styrker og strev i arbeidet vårt, men er særlig opptatt av tre tilnærminger; en økologisk utviklingsforståelse, tilknytningsteori og traumeteori.
Konteksten for vårt arbeid: barnevernsreformen
Av og til virker samarbeidet mellom tjenestene som en positiv synergieffekt, som sikrer de som mottar hjelpen en retning og håp i livet. En retning som av ulike årsaker hadde stoppet opp eller kommet helt på avveie - en slukket stjerne.
Vi har siden 90- tallet, som ansatte i ulike hjelpetjenester for barn og ungdom, også smertelig erfart at samarbeid mellom tjenester har rykket menneskene vi var ment å skulle hjelpe, ut av håp – i verste fall mot frustrasjon og avmakt.
Barnevernsreformen som trådte i kraft 1. januar 2022 i alle landets kommuner, setter enda større press på oss som hjelpere til sårbare familier. Det er særlig tjenestenes forebyggende perspektiver, samhandling og koordinering som skal styrkes.
Vi har funnet viktige nøkler til hvordan få til positive synergieffekter i de mest krevende sakene, som skal og må løses med ofte knappe ressurser i kommunene.
Vi har som mål å være inne i en tidsavgrenset periode – noen ganger svært kort i en akutt krise. Vi stabiliserer felles forståelse og ansvarsfordeling før vi overlater veien videre til lokale krefter.
Vår fleksibiltet og tilgjengelighet
Bobile tiltak
Bobile tiltak. Noen klarer det, mens andre har en bagasje med seg som gjør at de ikke makter å ta vare på barna sine når de endelig er bosatt.
I verste fall plasseres barna de flyktet med, som de forlot alt det kjente og kjære for, under offentlig omsorg. Andre plasseres på foreldre-barn-senter for utredning i rammer som i liten grad tar hensyn til bakgrunn og kulturelle variasjoner, i hverken forståelse eller praktisk tilrettelegging. Samtidig vil det være ekstra belastende med institusjonsopphold, fordi det ofte øker frykt som ligger i familiens bakgrunn med flukt, og offentlige systemer som har vært skadelige og livsfarlige.
Vår løsning er å bruke bobil som kan reise hjem der familien er bosatt, og bruke vår spesialistkompetanse for å avklare akutt bekymring, og mobilisere hjelp som må prøves ut. Dette har vist seg å være svært effektivt og langt mer skånsomt. Også når våre anbefalinger er at barna her må plasseres under offentlig omsorg. Vi kan bidra til at plasseringene ikke blir brå og akutte, men vesentlig mer ivaretagende.
Les mer om hvordan sakkyndighet er forankret i teori og metode: