Sakkyndighet
Nye diskurser krever nye mandater og utvidet teoretisk forståelse
Det er en ny stemning i Fylkesnemnd og rettslokaler. Slik vi forstår denne nye og spennende, men også utfordrende endringen i barnevernsfeltet, er det nå påkrevd et utvidet fokus i våre faglige vurderinger. Dommene i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) speiles i tiltagende grad i mandatene til oss sakkyndige, i spørsmålene vi får under forhandlingene – og ikke minst i selve dommene.
Les mer om hvordan vi jobber i praksis:
Sakkyndighet i en ny tid
Slik vi forstår den nye stemningen er det ikke slik at «traume-diskursen» eller «tilknytnings-diskursen» får mindre plass i en «barnets beste»-vurdering. Det brukes imidlertid nå, langt mer tid og krefter på å belyse også betydningen av kontakt og tilhørighet til barnets biologiske familie i et livsløpsperspektiv. Dette gjelder ikke minst i tilfeller hvor barn plasseres i en annen kulturell og språklig kontekst enn de er vokst opp i.
En ny «EMD-diskurs» gjør at tidsvinduet for gjenforening mellom foreldre og barn holdes åpent lenger. Skal det være realistisk med gode gjenforeninger kreves det et svært målrettet og systematisk arbeid rundt den reparasjon og relasjonsutvikling som må finne sted mellom foreldre og barn under offentlig omsorg. Det er slik vi ser det særlig behov for at saken, i en langt tidligere fase enn det som ofte er tilfelle nå, blir belyst bredt nok.
Det er altså ikke snakk om å skifte ut perspektivene, men å åpne opp og utvide for flere
Siden 2014, da vi startet som sakkyndige, har vi i våre utredninger fokusert mye på tilknytning og traumer – særlig det som betegnes som utviklingstraumer. I vårt arbeid som sakkyndige og tiltak har vi i økende grad vært opptatt av å belyse barns tilhørighet og identitet i et livsløpsperspektiv. Særlig er dette et sentralt tema i saker hvor minoritetsbarn og -ungdom plasseres eller er tenkt plassert i etnisk norske fosterfamilier, eller barn og ungdom vil være avhengig av å tilhøre en familie utover det som er vanlig grunnet alvorlig nedsatt funksjonsevne, medfødt eller ervervet.
Sakkyndighet i familier med flyktningbakgrunn
Vi har spesialisert oss på utredninger av familier med flyktningbakgrunn, men også andre saker hvor systemkonflikt og polarisering er sentrale prpblemstillinger. Som sakkyndige er vi opptatt av å ha respekt og tilstrekkelig kunnskap om kultur og religion, men har blitt vel så opptatt av hvordan migrasjonsprosessen preger omsorgen. Vi bestreber oss på å møte familiene med respekt og åpen nysgjerrighet- og ikke minst ydmykhet for at mennesker som kommer fra regimer hvor kontakt med det offentlige er potensielt livsfarlig.
Vi har mengdeerfaring med å utrede slike saker, da vi både har sped- og småbarnskompetanse, ungdomskompetanse, samt minoritetssakkyndig videreutdannelse.
Vi tenker det er særlig viktig å bistå barnevern i akutte kriser rundt nybosatte familier med små barn, da en «Barnets beste»-vurdering i disse sakene stiller krav til svært sammensatte analyser. Vi kan gjøre utredningen mobilt eller i et av våre tiltakshus, mulighetene.