Lek om det
Vi mobiliserer «Lekens kraft» for de mest sårbare barna i samfunnet
Vi har lang erfaring med å benytte oss av lekens kraft sammen med traumatiserte barn. Vi har latt oss berøre sterkt av hvordan lek og andre kreative metoder gjør veien til vitalitet og videre livsutfoldelse mulig for skadde barn. «Å leke om det» er for traumatiserte barn vel så viktig som «å snakke om det» i barnets bevegelse mot lindring, heling og ny trygghet.
Metoden er i tråd med økt fokus på brukermedvirkning, da vi bruker barnas eget språk; leken. Vi gir barna mulighet til å uttrykke sine erfaringer og dele dem med viktige voksne rundt seg. På denne måten heles barna, samtidig som de utfolder seg.
Les mer om våre metoder og målgrupper:
Lek som metode i barnehage og skole
Den traumebevisste modellen som i dag dominerer krysningsfeltet barnevern og psykisk helsevern har gjort hverdagen til barn og ungdom langt mer håpefull. En av de viktigste budskapene i den traumebevisste modellen er at reparasjon etter traumer påført i nære relasjoner, heles best i trygge relasjoner, og situasjoner hjemme og på skolen/barnehagen. «Lek om det» utøves derfor på barnets viktigste arenaer; hjemme, i barnehage og skole.
Vårt mål er å gi voksne, som skal være med å hjelpe barn etter traumer til livsutfoldelse og vitalitet, en konkret og lett tilgjengelig metode.
Med «Lek om det»-baggen følger det en opplæringspakke til de voksne rundt barnet. Det er en av våre erfarne pedagoger/spesialpedagoger/kliniske pedagoger som gir veiledning i hvordan å legge til rette for å bruke lekens kraft. Som første steg kommer vi til større eller mindre grupper av de viktige voksne rundt barnet til et to timers eller halvdagskurs med tema «Lekens kraft» og «Lek om det».
Vårt tilrettelagte, delvis standardiserte lekemateriale, som alltid tilpasses det enkelte barns situasjon, interesser og alder, kommer i en egen «Lek om det»-bag.
Bobil «Lek om det»-terapi
Vi er der som vennlige og kompetente voksne. Vi følger barna og holder i lekens tanker sammen med dem. Sammen med deres foreldre, eller kanskje noen andre av barnets viktigste voksne, blir vi vitner til hvordan historiene vokser, endrer seg og gir nye perspektiver. For de leker om og om igjen, slipper alle de verste tankene ut i leken. Øver på å forstå, eller på å tåle alt det urettferdige som har vært. Plutselig har de grepet en ny tanke.
For barnehage og skole tilbyr vi intensiv, avgrenset bobil-«Lek om det»-terapi, til barn som ikke så lett tilpasser seg rammene i barne- og ungdomspsykiatrien. Vi har særlig gjort dette med barn som har opplevd akutte brudd og tap (etter akuttplassering i beredskapshjem, eller utilsiktede omplasseringer), og for barn som har opplevd krig og flukt. Vi parkerer bobilen utenfor der barna bor en fast dag i uka over en periode på 8-10 ganger og rammer timene inn med en «Lek om det»-kalender og faste, forutsigbare rammer.
Store barn og ungdommer som lukker seg inne, eller sprenger seg ut, gjør både foreldre, familie og hjelpeapparat noen ganger til maktesløse vitner, ute av stand til å komme i posisjon til å hjelpe barnet/ungdommen.
Noen gir smerten destruktive uttrykk som går utover egen kropp og helse. De selvskader, eksponerer seg ukritisk på sosiale medier, tar vonde valg eller straffer seg selv på andre måter. Noen rømmer fra traumer til følt trygghet, for så å bli stille, samtidig som skoledager og oppvekst forsvinner uten at de henger med. All kapasiteten går med til å tåle – til å holde pusten. Andre sprenger seg ut fra nettverk og kjente rammer, i håp om å finne drømmene sine. De trenger alle hjelp.
I «Lek om det» jobber vi med å vekke lekens kraft igjen, fordi den er nøkkelen til deres livsutfoldelse, men også en mulighet til å forløse det som sitter fast i kropp og tanker.
Barn som har vært på flukt har ofte hatt begrenset mulighet til lek og læring. Vi har erfart at «Lek om det» kan være et kjærkomment tilskudd i hverdagen deres.
Vår drøm er å tilby «Lek om det» til alle familier som oppholder seg i den krevende venteperioden på asylmottak, som vi vet er ekstremt belastende for barnas og foreldrenes psykiske helse. Vi ønsker også å bli kontaktet av Flyktningkonsulenter for de nybosatte i NAV og i kommunene, slik at det går an å jobbe forebyggende med psykisk helse gjennom «Lek om det» for disse barna.
Barn med utviklingsforstyrrelser, funksjonshindringer eller sykdom er våre tapre helter. De møter ofte utfordringer og motstand i sine hverdager, som andre aldri ser. Noen møter hvite frakker og sprøytespisser på en alminnelig tirsdag. Med «Lek om det» gjør vi undersøkelsene litt mindre skumle, hverdagen litt lettere, og veien til neste kontroll litt kortere. Sånn jobber vi, og sånn trener de.
Sakte, men sikkert øver vi. Og når barnet blir klart er vi i sykehuskafeteriaen, i gangen utenfor poliklinikken, eller på legekontoret. Vi låner munnbind og legefrakk, leker doktor og operasjon. Til slutt er vi inne på blodprøverommet eller på den vonde undersøkelsen. Eller vi øver for at barnet skal kunne være på skolen/barnehagen og på fritiden i relasjon, i utfoldelse og i livskraftig lek.
Dette er noen få eksempler. Det finnes mange. Ett eksempel til hvert barn – minst!





